Liga IV Iasi: Prefata sezonului 2011-2012!

Liga IV Iasi a inceput duminica, 7 august, cand s-au disputat primele partide ale sezonului 2011-2012. Se anunta un sezon foarte echilibrat, in lupta pentru castigarea campionatului fiind implicate cel putin 4 echipe: Stiinta Miroslava, Viitorul Tg. Frumos, Gloria Baltati si Rapid Dumesti. Daca ultimile 3 editii au fost castigate de Rapid Dumesti, anul acesta se pare ca va exista o noua castigatoare si din prisma faptului ca Rapid Dumesti neavand drept de promovare, hotoarare luata in Adunarea Generala a Asociatiei Judetene de Fotbal Iasi (23 iulie), si-a cedat o parte din jucatorii de baza. Astfel, s-a decis ca echipa din Dumesti, campioana en-titre, sa nu aiba drept de promovare pentru ca desi au castigat barajul contra celor de la Energia Girov (campioana judetului Neamt), acestia nu si-au putut asigura un buget decent pentru Liga III, fiind nevoiti sa renunte la promovare.

O alta decizie luata de Adunarea Generala a AJF Iasi a fost aceea ca Foresta Ciurea si Helios Tomesti sa ramana in Liga IV in conditiile in care cele doua echipe retrogradasera. Desfiintarea satelitului celor de la ACSMU Poli Iasi (devenita CSMS Iasi) si retragerea celor de la Prutul Prisecani, au eliberat doua locuri in Liga IV, iar aceste locuri, conform regulamentului, au fost ‘umplute’ de primele doua echipe aflate sub linia retrogradarii in sezonul 2010-2011.

Daca Stiinta Miroslava si-a pastrat in mare parte lotul de anul trecut, la care se adauga transferurile lui Eusebiu Manolache (Stejarul Sinesti) si Bogdan Chiper (Viitorul Tg. Frumos),  schimbari majore s-au facut la Viitorul Tg. Frumos, unde au fost transferati cativa jucatori cu experienta, acestia transferand si cativa jucatori de la Rapid Dumesti. Rapidul, desi a pierdut cativa jucatori importanti, si-au pastrat un lot puternic cu care acestia spera sa dea lovitura in Cupa Romaniei si poate vor reusi sa joace cu echipe din Liga I. Gloria Baltati are un lot inchegat, la care s-au adaugat o serie de transferuri care au intarit echipa exact pe posturile in care existau probleme. Alte echipe care au conditii bune sunt Astra Raducaneni, Unirea Ruginoasa si Viitorul Hirlau.

In zona retrogradarii se vor da lupte serioase si in acest an, iar echipele ce par a fi prezente aici sunt Helios Tomesti, Foresta Ciurea, AS Magna Holboca, Viitorul Ciortesti, Viitorul Belcesti, Gloria Bals, Unirea Mircesti si Biruinta Miroslovesti. Desi, conform regulamentului, sunt patru locuri retrogradabile, se pare ca la urmatoare Adunare Generala se va propune reducerea numarului de echipe participante in Liga IV Iasi, la 16 echipe, ceea ce ar insemna ca vor fi 6 locuri retrogradabile!!!

In prima etapa, disputata duminica 7 august, nu s-au inregistrat rezultate surprinzatoare, poate doar victoria cu 3-0 a celor de la Gloria Baltati pe terenul celor de la Stejarul Sinesti (locul 3 sezonul trecut) sa fie considerata o surpriza. Viitorul Tg. Frumos a inceput cu dreptul reusind sa castige la Foresta Ciurea cu 5-0. De mentionat, ca la Ciurea se incearca o reconstructie a echipei cu jucatori proveniti de la echipa de junori A, care a castigat campionatul judetean si a ajuns pana in faza semifinala a competitiei nationale!
Alte meciuri in care diferenta dintre cele doua echipe era evidenta, au fost partidele Helios Tomesi – Rapid Dumesti 1-5 si Astra Raducaneni – Viitorul Belcesti 5-0. Stiinta Miroslava a castigat in deplasare la Viitorul Lungani cu 2-0, ambele reusite fiind in repriza a doua. Viitorul Hirlau s-a impus fara probleme in disputa cu noua promovata Gloria Bals, meciul disputandu-se la Cotnari, acolo unde isi disputa partidele de pe teren propriu echipa din Bals (scor 4-1).

O victorie importanta a obtinut si AS Magna Holboca, care a reusit sa castige cu 3-2 pe terenul din satul Coropceni al celor de la Viitorul Ciortesti. Toate golurile celor de la AS Magna au fost marcate de Cristi Postolache, un atacant de doar 20 de ani.
S-au inregistrat si doua rezultate de egalitate intre ‘vecini’, Unirea Mircesti – Biruinta Miroslovesti 1-1 (meci la care s-au inregistrat si cateva probleme de organizare) si CSS Pascani – Unirea Ruginoasa 1-1.

About Sakin