Ghid: Cat costa un sezon in Liga IV Iasi?

Sunt foarte multi cei care isi pun intrebarea ‘Cat costa un sezon in Liga IV Iasi?’. Pentru ca am legaturi cu mai multe cluburi, dar si pentru ca am fost adminstrat pentru o perioada bugetul unei echipe de Liga IV, o sa incerc sa va prezint mai jos cheltuielile unei echipe in aceasta competitie.

In primul rand plec de la premisa ca baremele de arbitraj raman aceleasi ca si in sezonul 2011/2012 si de la faptul ca Liga IV Iasi va ramane cu 18 echipe la start si toate vor ajunge la final.

Majoritatea echipelor de Liga IV sunt finantate direct de primarii, iar primariile sunt nevoite sa plateasca prin virament bancar. Astfel, la startul sezonului, majoritatea echipelor platesc in contul AJF-ului o suma de bani ce ar corespunde cu baremele de arbitraj pe un tur de campionat, adica pentru 8 sau 9 meciuri. Plata prin virament are avantajul ca esti asigurat cat de cat, ca respectiva echipa ramane in competitie, macar pana la finalul turului, insa dezavantajul este ca astfel de plati trebuie insotite de T.V.A., deci un plus de 24% la barem.

I. CHELTUIELI DE ORGANIZARE

Astfel, cu un numar de 18 echipe, inseamna ca fiecare echipa va disputa 34 de meciuri, din care 17 pe teren propriu. La meciurile de pe teren propriu, cheltuielile sunt cat de cat constante, fluctuatiile fiind destul de mici. Nu trebuie uitat ca in judetul Iasi, exista si campionatul de juniori A1, unde fiecare echipa are o reprezentanta. Astfel, trebuie tinut cont ca pe langa cele 34 de meciuri la seniori, clubul mai are de disputat si 16 meciuri de juniori A1.

I.1. Meciuri pe teren propriu

Un meci pe teren propriu presupune mai multe cheltuieli de organizare. Astfel, pentru ca meciul sa se dispute, ai nevoie de un teren tusat. Un teren tusat cum trebuie necesita cam 2 saci de var (2×12 lei = 24 lei). Deci, tusarea terenului la un meci pe teren propriu ar costa cam 25 lei, ceea ce ar insemna un total de 425 lei (25×17 meciuri acasa).

Ai nevoie de asitent medical care sa fie prezent pe toata durata meciului. Acum depinde cum se intelege organizatorul de competitii cu asistentul medical. Sunt cazuri unde echipele nu platesc direct asistentul medical sunt si cazuri unde acesta este platit direct. Trecand peste astfel de intelegeri, un asistent medical ar costa cam 50 lei (meci seniori) si 75 lei (seniori+juniori A1). Astfel, pe teren propriu, echipa are 17 meciuri, din care 8 sunt si cu juniori A1. Deci, 8×75=600 lei, iar 9×50=450 lei. Rezulta o cheltuiala totala de aproximativ de 1050 lei/sezon, pentru asistenta medicala la meciurile de pe teren propriu.

Daca fara asitenta medicala la meci, arbitrii nu au voie sa dea startul partidei, nu acelasi lucru il putem spune despre asigurarea pazei si protectiei. Desi in regulament se precizeaza ca la meciurile de pe teren propriu trebuie asigurata paza si protectie, multe echipe nu prea indeplinesc aceasta conditie. Totusi, sa presupunem ca suntem in regula cu acest aspect si sa vedem ce cheltuieli ar fi in aceasta privinta. De obicei, paza si protectia este asigurata de politia locala, care cade la intelegere cu don’ primar si nu sunt platiti propriu-zis. Sunt insa si cazuri in care paza si protectia este asigurata de oameni de ordine din comuna, pe care echipa organizatoare le da de-o tuica dupa meci. De obicei, cel care asigura paza este si cel care face tusarea terenului, deci una peste alta, putem presupune ca fiecare echipa are nevoie de un om care sa se ocupe intretinerea bazei sportive. Un astfel de om poate costa clubul de la 100 lei/luna pana la 800 lei/luna, suma diferind in functie de atributii. Daca pe langa tusarea terenului si asigurarea pazei, acesta mai este responsabil si cu pregatirea echipamentelor de joc, tunderea gazonului etc. Facand o medie, am putea merge pe o cheltuiala de 3000 lei/sezon. Sunt echipe care se descurca si cu mult mai putini bani in aceasta privinta, gen AS Magna Holboca, Biruinta Miroslovesti etc, pentru ca acolo nu exista BAZA SPORTIVA, insa sunt si echipe care fac aceasta cheltuiala, poate chiar si mai mare, gen Stiinta Miroslava, Rapid Dumesti, Viitorul Tg. Frumos, Viitorul Harlau, CSS Pascani etc.

Dupa ce s-a asigurat intretinerea terenului, inclusiv tusarea, prezenta asitentei medicale si a pazei si protectiei, brigada de arbitrii si observatorul de joc trebuie sa primeasca baremele, asta daca nu plata s-a facut la inceput de sezon, prin virament bancar. Arbitrii si observatorul primesc cate 75 lei pentru un meci fara juniori, plus o suma care acopera cheltuiala deplasarii la terenul unde se disputa meciul. Asta inseamna ca un barem, la meciul fara juniori, este 300 lei. La meciul cu juniori A1, pe langa cei 75 lei se mai adauga inca 10 lei, ceea ce inseamna ca un calup juniori A1+seniori ajunge la 340 lei. Cheltuiala cu transportul este aceeasi si pentru calupul juniori+seniori si doar pentru meciul de seniori, aceasta fiind diferita in functie de localitatea unde se disputa meciul, dar si de zona de unde provin arbitrii. Astfel, exista trei situatii, cand brigada si observatorul sunt din Iasi, cand brigada si observatorul sunt Pascani si cand brigada este din Iasi si observatorul din Pascani si viceversa. Din fericire, AJF-ul deleaga brigada din Iasi pentru meciurile care se disputa in apropierea Iasului si brigada de Pascani pentru meciurile care se disputa in apropierea Pascaniului. O cheltuiala medie privind transportul, ajunge aproximativ 50 lei/meci, deci la un meci pe teren propriu putem adauga si aceasta suma.

Astfel, avem 8 meciuri juniori+seniori, deci (340+50)x8 = 3120 lei, si 9 meciuri doar seniori, deci (300+50)x9 = 3150 lei, ceea ce reprezinta un total de 6270 lei.

Am platit brigada si observatorul, am platit ‘omul de paza’ si cel care se ocupa cu intretinerea bazei sportive si i-am dat si varul pentru tusarea terenului, am platit asitenta medicala, asa ca am cam terminat cu cheltuielile pentru meciurile de pe teren propriu.

I.2. Meciuri in deplasare

Pentru meciurile din deplasare, cheltuielile difera foarte mult, in functie de zona geografica de unde provine echipa, pentru ca putem avea deplasari de 10-15 km, dar si deplasari de 135-140 km (gen Raducaneni – Miroslovesti sau Ciortesti – Miroslovesti). Daca se vor pastra 18 echipe (inclusiv Gloria Bals, Spicul Helesteni etc.), atunci cele mai favorizate echipe sunt Lungani si Baltati, pentru ca acestea sunt plasate cam la jumatatea distantei dintre echipele din zona Pascani si cele din zona Iasi, iar cele mai defavorizate sunt cele plaste in extremele judetului, gen Astra Raducaneni, Viitorul Harlau si poate Unirea Mircesti sau Biruinta Miroslovesti, desi acestea au cateva deplasari scurte (Unirea Ruginoasa, Spicul Helesteni, CSS Pascani).

Totusi, facand o medie, putem ajunge la o cheltuiala aproximativa, insa cum am precizat, zona geografica este foarte importanta in aceasta privinta. O alta necunoscuta importanta este modalitatea cum se face deplasarea. Sunt echipe care folosesc microbuzul scolar si cheltuie astfel doar motorina si poate o zi de lucru pentru sofer, sunt si echipe care folosesc microbuz de inchiriat si care platesc in functie de cum s-au inteles cu firma respectiva.

Pentru cei care folosesc microbuzul scolar, lucrurile sunt mai simple, un microbuz consumand cam 12 l/100 km. Sunt doua tipuri de deplasari, cele cu juniori si seniori si cele doar cu seniori. AJF-ul a gandit bine sistemul cu doua serii, iar ca o medie, o deplasare cu juniori+seniori este aproximativ egala cu o deplasare doar cu seniori. De exemplu, o deplasare Holboca – Sinesti (juniori+seniori – reprezinta cam 200 km, adica Holboca-Sinesti-Holboca-Sinesti-Holboca), iar o deplasare Holboca – Miroslovesti (doar seniori = 200 km, dus-intors).

Cum spuneam, cei mai necajiti in aceasta privinta, sunt cei de la Raducaneni, acestia neavand ‘vecini’ in Liga IV, cea mai apropiata echipa fiind Holboca (30 km). Raducaneniul, daca ar fi sa-si aduca jucatorii din comuna, plus juniorii A1 la toate meciurile, ar face aproximativ 4000 km (!). Asta ar insemna, ca intr-un sezon, s-ar produce o cheltuiala de aproximativ 3500 lei (daca se face transportul cu microbuzul scolar) si undeva la 8000 lei (!!!), in cazul in care s-ar face cu microbuz inchiriat la un pret de 2 lei/km, fiind greu de gasit un pret asa mic.

Totusi, majoritatea echipelor cheltuie aproximativ 2500 lei (daca fac deplasari doar cu microbuzul scolar) si 5000 lei (daca le fac cu firme de transport). Insa cum am precizat, cheltuielile pentru transport sunt extrem de dificil de realizat, pentru ca depind de multi factori, foarte greu de stabilit fara un caz concret. Conteaza foarte mult si de unde sunt jucatorii, pentru ca majoritatea echipelor au jucatori din afara comunitatii si acest lucru poate sa ajute, dar sa si incurce…

I.3. Vize AJF, vize anuale, vize medicale, cartonase, amenzi …

Sa presupunem ca avem un lot de 40 de jucatori (20 seniori+20 juniori). Acestia, pentru a fi acceptati in foaia de joc, au nevoie de viza anuala a AJF Iasi si de viza medicala (una in tur si una in retur). Din cate imi amintesc, viza anuala AJF este de 15 lei (seniori) si 10 lei (juniori), asta insemnand 300 lei + 200 lei = 500 lei.

Viza medicala este extrem de ambigua. La juniori A1, se poate folosi si viza de la medicul de familie, insa acestia nu au drept de joc si la seniori. O viza medicala la medicul de familie ar presupune o cheltuiala de … 0 lei, insa se practica o plata de 5 lei, ceea ce ar insemana 10 lei de junior (una in vara + una in iarna), adica 200 lei/sezon. La seniori, treaba este mai complicata. Acestia pot obtine viza medicala de la Policlinica pentru Sportivi, unde nu se percepe taxa, insa se cere analiza la sange (aprox. 50 lei/om). Asta ar insemna o cheltuiala enorma, aproximativ 1000 lei (!). Exista totusi o portita, viza medicala pusa de un medic de spital (Raducaneni, Iasi, Pascani, Harlau, Tg. Frumos), care ar presupune o cheltuiala 0, insa se practica tot un 5 lei/om si cum avem nevoie de doua vize pe sezon, atunci ajungem tot la 200 lei. Daca s-ar scapa doar cu 400 lei, doua vize medicale anuale pentru juniori + seniori, ar fi bine, insa sunt cazuri unde se ajunge si mai mult, sunt si cazuri unde cheltuiala este si mai mica.

Asociatia sportiva trebuie sa plateasca o viza anuala, care pentru Liga IV este 300 lei (?), desi am impresia ca a fost majorata.

O echipa primeste cam doua cartonase galbene/meci si 1 cartionas rosu la 5 meciuri. Sunt cazuri in care se primesc si mai multe cartonase (ex. Rapid Dumesti, Astra Raducaneni), dar si cazuri in care se primesc mai putine, cea mai fair-play echipa fiind CSS Pascani. O medie ar fi cam la 1000-1500 lei/sezon, cheltuieli cu cartonase galbene si rosii, insa sunt cazuri in care pe langa taxa de cartonas, jucatorul mai primeste si o amenda, si daca ai nevoie de el, amenda o plateste cam tot clubul. Asa ca este de preferat, ca la inceputul sezonului, sa-ti asiguri un buget de 1500 lei pentru cartonase/amenzi, iar daca echipa este fair-play, atunci ai facut o economie importanta, in caz contrat, putand ajunge si la cheltuieli de peste 2500 lei.

Pentru ca la o echipa mai ai nevoie si de transferuri si noi legitimari, ar fi cazul ca sa fie alocat si un buget de 1500 lei pentru transferuri si noi legimari.

TOTAL CHELTUIELI ORGANIZATORICE = 20.000 lei/sezon, asta presupunand ca terenul este practicabil, ai plase la porti, echipament pentru seniori si juniori etc.

II. CHELTUIELI CU JUCATORII

Liga IV Iasi are o valoare ridicata si prin prisma faptului ca echipele din fruntea clasamentului ofera prime de joc, indemnizatii, asigura mese dupa fiecare meci, plati la antrenori, delegat etc. Daca se doreste o echipa performanta, e clar ca este nevoie de bani, pentru ca sa poti spera la primele locuri. Cum spuneam, Liga IV Iasi a crescut mult in valoare si asta o putem presupune si din faptul ca la unele echipe evolueaza fosti jucatori de Liga I, Liga II sau Liga III, dar si juniori care au obtinut performante notabile la vremea lor (campioni nationali la categoria lor de varsta etc.). Cazuri sunt multe, insa cei mai cunoscuti jucatori care au evoluat in acest sezon de Liga IV sunt: Horatiu Popa, Gabriel Apetri si Irinel Ionescu (Stiinta Miroslava si Rapid Dumesti), Florin Croitoru si Petre Sinesti (Rapid Dumesti, deveniti antrenorii Miroslavei in retur), Ciprian Brighiu (Viitorul Tg. Frumos), Ionut Balba, Misu Dragoi si Costel Tiron (Viitorul Belcesti), Laurentiu Berezoschi (Viitorul Lungani), Dan Lungu (Viitorul Harlau), Manu Lungu (AS Magna Holboca si Viitorul Ciortesti), Tiberiu Beceriu (Viitorul Tg. Frumos) etc. Majoritatea acestor jucatori, pe langa primele de joc, mai primesc si anumite indemnizatii.

O echipa care isi doreste castigarea campionatului, trebuie sa-si faca un buget bine gandit in ceea ce priveste premierea jucatorilor propriei echipe. Un buget de aproximativ 15.000-20.000 lei/sezon poate asigura o prezenta in primele 5 echipe ale judetului, iar un buget de aproximativ 35.000-40.000 lei/sezon asigura in mare masura castigarea campionatului. Aceste sume trebuie sa fie adaugate la cei 20.000 lei/sezon – cheltuieli de organizare.

About Sakin