Liga 5 Iasi – Seria 3: Ce dracu au in cap unii oameni?!?

Liga 5 Iasi – Seria 3 (zona Pascani) este divizia cu cea mai mare autonomie fata de AJF Iasi, fiind oarecum protejati in multe situatii. Daca in Seria 1 si 2, scandalurile au inceput sa fie din ce in ce mai rare, iar in Liga 4 sunt situatii izolate, nu acelasi lucru putem sa-l spunem si despre Seria 3.

Aceasta ‘libertate’ acordata zonei Pascani, face ca la centru sa ajunga putine informatii despre ceea ce se intampla la meciuri. In turul campionatului, AJF Iasi a recurs la cea mai drastica pedeapsa asupra unei echipe, aceea de a-i exclude din campionat (Noua Generatie Blagesti) pentru ca o parte din jucatori au batut brigada de arbitri. Totusi, cand ma gandesc ca doar un singur jucator a primit 2 ani de suspendare, celorlalti participanti acordandu-le pedepse de maxim 6 etape (au fost reduse de Comisia de Apel a AJF Iasi), atunci cred ca intelegem cu totii de ce nu dispare scandalul din acea zona.

Trecand peste aceasta lunga introducere, ajung si la subiectul articolului. La meciul din etapa a 28-a din aceasta serie, Olimpia Oteleni – Noua Generatie Topile, arbitrul-veteran aflat inca in activitate Laurentiu Mihalcut (52 de ani) a fost lovit de doua ori de … PRIMARUL comunei Oteleni, Ciprian AIOJOAEI. Oare ce ar fi putut sa-l supere atat de tare pe un om care ar trebui sa fie cel mai mare diplomat din comuna Oteleni, din moment ce este reprezentantul comunitatii respective?!? Oare ce scuza are pentru gestul sau?

La Oteleni au fost de multe ori conflicte la partidele de fotbal si m-am intrebat cum de nu exista nimeni in comuna aia, care sa-si stapaneasca unii jucatori de la a avea reactii ciudate asupra arbitrilor. Vorbim de un meci fara nici o miza, in care echipa gazda a pierdut in final cu 2-1. Daca nu stii sa pierzi, nu te mai inscrie in competitie!!!

Asadar, ce sa te astepti de la jucatori, antrenor, delegat, suporteri, daca tocmai cel care reprezinta aceasta comunitate are reactii de huligan?!? Cum sa fii primar intr-o comuna si sa te duci la un meci de fotbal sa bati arbitrul, sa-l lovesti cu pumnul miseleste, pe la spate, iar apoi sa-i mai tragi una ca de plecare?!? Pentru asa ceva, sa fi fost arbitrul acelei partide, l-as da in judecata pe respectivul primar, insa birocratia din Romania si legile de rahat, te fac de multe ori sa inchizi ochii la astfel de situatii.

Acum urmeaza sa se judece cazul la Comisia de Disciplina a AJF Iasi, insa eu deja sunt obisnuit cu ce se va intampla acolo. Oteleniul va primi o amenda de 200 lei si maxim una-doua etape de suspendare a terenului propriu si cu asta basta. AJF-ul se spala pe maine si va baga sub pres acest caz, ca si acelea din Cupa Romaniei (lovirea arbitrului la partida Raducaneni – Holboca, intrarea suporterilor la Lespezi – Hirlau etc.) sau din Liga 4 Iasi.

Inteleg foarte bine ca fotbalul judetean supravetuieste tocmai acestor echipe care platesc baremele de arbitraj, taxele de participare, legitimare etc., insa poate ar trebui convocati oamenii care conduc aceste echipe si date cartile pe fata. AJF Iasi are o parte din vina, pentru ca permite ca la meciuri sa intre jucatori care nu sunt legitimati si care joaca pe ‘fals’, jucatori care au lovit arbitrul sau adversarul si care au primit 2-6 etape suspendare si o amenda de 200 lei (pe care o plateste echipa)! Sunt multe situatii in care echipele ce au folosit jucatori pe fals, au fost amendate serios (in alte judete) si depunctate (!), insa la noi se inchid prea mult ochii la astfel de situatii.

Daca si-ar dori cu adevarat sa fie curatat fotbalul judetean de exemple negative, iar scandalurile sa fie cat mai putine, prima masura ar fi aceea ca la startul fiecarei partide sa fie facuta confruntare de catre arbitri/observator! In 5 minute se face toata aceasta treaba, iar daca pe teren vor fi doar jucatori legitimati, acestia pot fi trasi cu adevarat la raspundere pentru orice ar face in dreptunghiul verde. Echipele care apeleaza la astfel de siretlicuri sa fie penalizate pecunciar (300 lei), iar la urmatoarea abatere sa fie depunctate sau chiar excluse din campionat.

Ca sa fie clar, domnul Sorin Boca este un presedinte excelent de AJF, iar campionatul Ligii 4 Iasi este intre primele 5-6 din tara, insa si la scandaluri ne aflam in frunte, iar aici trebuie sa intervina aceste doua comisii ale AJF (Disciplina si Apel) si sa penalizeze cu adevarat aceste conflicte, fara a le musamaliza si baga sub pres.

PS: Astept sa vad ce masuri se vor lua impotriva Oteleniului si mai ales asupra primarului (care banuiesc ca este presedintele clubului, asa cum se intampla la majoritatea echipelor din fotbalul judetean)! Nu as vrea suspendarea terenului gazdelor, insa conducerea ar trebui penalizata cu amenda maxima, care sa nu fie anulata sau redusa de Comisia de Apel!!!

About Sakin