Stiinta Miroslava: “Avem sanse sa fim acceptati in Liga 3”!

Stiinta Miroslava este ultima echipa comunala a judetului Iasi care a avut puterea sa reziste financiar un sezon in Liga 3. Infiintati in 2009, Miroslava a promovat inca din primul sezon din Liga 5 in Liga 4, pentru ca dupa doua sezoane in Liga 4, in care a fost de fiecare data vicecampioana (locul 2, dupa Rapid Dumesti), sa promoveze in urma unei conjuncturi favorabile, profitand de suspendarea dreptului de promovare a celor de la Rapid Dumesti si continuand cu un meci lejer la barajul de promovare, unde au trecut cu 3-1 de Microbuzul Botosani.

Asadar, in sezonul 2012/2013, Stiinta Miroslava a participat in Liga 3, acolo unde s-a descurcat onorabil, fiind singura echipa din Seria 1 ce reprezenta o comuna, restul fiind echipe orasenesti sau sateliti ai unor echipe de Liga 1 (Otelul II si Ceahlaul II). Poate ca ar fi putut ramane in esalonul acesta, insa lipsa de experienta le-a fost fatala pe final de campionat, unde cei de la Aerostar Bacau, echipa cu traditie la acest nivel, a reusit sa se descurce mai bine.

Astfel, la finalul sezonului trecut, Stiinta Miroslava a retrogradat conform clasamentului final, insa trebuie amintit ca FRF a ‘reusit’ sa schimbe regulamentul undeva pe finalul campionatului, pentru ca locul 10 ocupat de Miroslava, nu era retrogradabil la startul sezonului. Dar cum in Romania este o moda cu nerespectarea regulamentelor, mai ales de catre FRF (vezi ce se intampla la Liga 1), nimeni nu a avut nici o putere sa conteste acea decizie.

Trecand peste toate acestea, Stiinta Miroslava se afla intr-o situatie asemanatoare cu cea a celor de la CSMS Iasi (pastrand proportiile), adica sta la mana FRF-ului in ceea ce priveste esalonul in care vor evolua in sezonul urmator, urmand ca o decizie sa se ia pe 6 iulie, in aceeasi sedinta cu decizia in care se va stabili viitoarea configuratie a Ligii 1.

DECIZIE PRO STIINTA MIROSLAVA

  • Ideea FRF-ului pentru sezonul urmator era ca in Liga 3 sa fie prezente cate 14 echipe. Nu au retrogradat primele 9 clasate, insa locul 1 (SC BACAU) a promovat in Liga II – Seria 1. Asadar, ar mai trebui sa fie 6 echipe promovate sau retrogradate din Liga 2.
  • Promovate care vor intra in Seria 1 sunt CS Cetatea Tg. Neamt (jud. Neamt), AS Negri (jud. Bacau), Sporting Liesti (jud. Galati) si FC Pojorata (jud. Suceava).
  • Dintre retrogradatele din Liga 2 – Seria 1, doar Rapid CFR Suceava (retrogradeaza daca nu castiga restanta cu Sportul Studentesc) va fi in aceasta serie. Mai exista si varianta in care FCM Bacau, echipa ce s-a retras din Liga 2, sa se inscrie in Liga 3, acestia avand acest drept daca isi vor dori.
  • Asadar, vorbim de o situatie la limita pentru Stiinta Miroslava. Dupa scenariul pesimist, nu ar mai trebui sa fie nici un loc in Liga 3, insa exista sanse foarte mici ca toate cele 6 echipe prezentate mai sus sa fie participante in sezonul urmator al Ligii 3, deci ar exista cel putin o pozitie libera pe care Miroslava este indreptatita sa o ocupe, fiind prima echipa sub linia retrogradarii.

DECIZIE CONTRA STIINTA MIROSLAVA

  • Cum precizam si mai sus, dupa un scenariu pesimist, nu ar mai exista nici o pozitie vacanta in Liga III si automat nici o sansa pentru a mai participa in acest esalon.
  • Chiar daca va ramane o pozitie libera, FRF-ul poate decide ca acea pozitie sa fie ocupata fie de Stiinta Miroslava, fie de o castigatoare a unui eventual baraj intre acestia si Ceahlaul II Pt. Neamt (va fi similar cu situatia din Liga 1).
  • Exista un precendent, in care o echipa nu a fost primita de FRF in Liga 3, intr-o situatie asemanatoare cu cea a Miroslavei. In sezonul 2011/2012, Cetatea Tg. Neamt a retrogradat si desi erau locuri libere in Liga 3, acestia nu au fost primiti de FRF.

DANIEL ACATRINEI, presedinte executiv Stiinta Miroslava: “Am depus mai multe memorii la Federatia Romana de Fotbal si am obtinut unele confirmari, ca vom evolua in urmatorul sezonul de Liga 3. Exista mai multi factori de care depindem, insa pana la sedinta din 6 iulie, nimic nu este batut in cuie. Purtam discutii cu cativa jucatori de valoare, insa nu putem stabili nimic pana nu suntem siguri in ce esalon o sa jucam. Ca o parere personala, avem sanse de 80% sa evoluam in Liga 3!

About Sakin