AJF Iasi: Tulburelul loveste din plin pe valea Prutului :)!

Acum 3 saptamani in urma am avut neplacerea sa asist personal la un scandal in fotbalul judetean iesean, meciul dintre Prutul Prisacani si Partizanii Barnova (REPORTAJ & GALERIE FOTO) fiind umbrit de reactia unuia din sponsorii echipei, care a crezut de cuviinta ca ar fi frumos sa-l loveasca pe unul din arbitrii asistenti, sa-l scuipe pe arbitrul central etc., asta dupa ce in timpul partidei ar fi ‘coordonat’ un grup de suporteri atinsi serios de problemele pe care le ridica ‘tulburelul’ si ar fi aruncat cu diverse obiecte in acelasi arbitru asistent. Prisacaniul a fost pedepsita pentru aceste incidente, insa ramane rusinea producerii unui asemenea scandal, chiar daca rusinea respectiva atinge mai degraba persoane ce nu au avut nici o implicare in acel scandal.

Revenind la etapa a XI-a, a ajuns abia astazi la urechile mele un incident mai grav petrecut tot pe malul Prutului, la cativa km mai la nord de Prisacani. In comuna Ungheni exista o echipa de fotbal ce apartine de satul cel mai mare – Vointa Bosia, echipa ce sezonul trecut a activat in Liga 4 Iasi, echipa ce tocmai si-a finalizat in mare masura lucrarile la o baza sportiva foarte frumoasa. Nu incanta pe nimeni faptul ca acolo sunt conditii bune de fotbal, din moment ce unii spectatori prezenti la meciuri vin mai mereu cu galeata de vin dupa ei, iar dupa ce se aburesc bine incep sa caute scandal, fie cu jucatorii si stafful advers, fie cu brigada de arbitrii. Prima oara cand am fost la Bosia, am avut si eu ceva probleme cu unii spectatori, insa problemele mele s-au rezumat doar la cateva injuraturi si poate doar fizicul m-a salvat de vreo corectie fizica. Dupa acel episod, am mai fost de alte 5-6 ori la Bosia si NU AM MAI AVUT NICIODATA PROBLEME, insa poate eu am fost mai norocos si de faptul ca am ajuns sa ma cunosc cu mai multi oameni de pe acolo.

Trecand direct la subiect, Vointa Bosia a primit vizita celor de la Viitorul Mironeasa, intr-un meci din Liga 5 Iasi – Seria 1, meci ce facea parte din programul etapei a XI-a. Oaspetii au evoluat foarte bine in prima repriza si au reusit sa marcheze de doua ori, insa acest lucru pare sa fi starnit furia echipei gazda. In prima faza, un jucator al oaspetilor a fost fugarit de capitanul si inca un jucator al Bosiei, primul reusind chiar sa-l loveasca pe cel de la Mironeasa. La un minut distanta, un alt jucator al oaspetilor a facut cunostinta cu furia bosienilor si a fost lovit peste fata de cativa jucatori ai gazdelor si un oficial al acestora. Dupa ce s-au intors de la cabine, jucatorii, stafful si spectatorii gazdelor au continuat sa se manifeste violent, lovindu-l iarasi pe un jucator al oaspetilor.

Timorati de cele intamplate si de faptul ca Bosia juca la rupere, oaspetii au cedat partida si in min. 80 era deja 3-2 pentru gazde. In acest minut a fost schimbat jucatorul care tot fusese lovit in finalul primei reprize si dupa revenirea de la vestiare. Acesta s-a dus catre vestiarul oaspetilor pentru a se schimba de echipamentul de joc, insa acolo a fost intampinat de niste cetateni, care l-au batut bine si i-au spart nasul. Acesta a revenit in fuga la teren, iar oaspetii au decis sa se retraga din acest joc, tocmai pentru a nu fi batuti fiecare in parte. S-a apelat la 112, insa in locul unui echipaj din zona Ungheni, s-a indreptat catre fata locului un echipaj de politie din zona Dorobant (com. Aroneanu) – vreo 20 km :), intre timp echipa din Mironeasa reusind sa plece de la baza sportiva din Bosia.

Ce se poate face in astfel de situatii? Bosia va primi o penalizare in jurul sumei de 300 lei pentru proasta organizare, cativa jucatori de la gazde vor primi suspendari si penalitati sportive (asta daca au fost consemnati in raportul suplimentar al aribitrului si observatorului) si poate unii din oficialii gazdelor, asta daca au fost recunoscuti si mentionati expres in rapoartele suplimentare. Mironeasa va primi o amenda pentru ca s-a retras de pe teren, ‘pentru ca asa e regulamentul’ si va pierde cu 3-0 la masa verde meciul acesta (era 3-2 pentru Bosia cand au parasit terenul). Jucatorii oaspetilor pot face plangeri la politie in legatura cu cele intamplate, insa e de urmarit daca acesti jucatori erau pe legitimatiile lor sau jucau pe ‘fals’.

Acestea fiind spuse, cred ca trebuie neaparat data o circulara in cadrul AJF-ului iesean si catre TOATE echipele prezente in campionat, pentru ca daca nu exista om responsabil cu ordinea, care sa raspunda cu adevarat de acest lucru, se pot intampla mereu astfel de incidente. Am fost la atatea meciuri in care nu a fost nevoie de un astfel de responsabil, insa si cand ai nevoie de un astfel de om si nu exista, parca e pacat. Unde mai pui ca la unele meciuri, acesti responsabili sunt total iresponsabili si ei sunt principalii factori violenti. O alta problema o reprezinta birocratia si lipsa de curaj, pentru ca m-am confruntat si eu cu aceasta situatie, in care TREBUIA SA CHEM POLITIA LA STADION, insa cand am auzit-o pe tanti de la 112 ca dureaza vreo 30 minute, am preferat sa ma retrag si sa merg acasa (cazul de la Pascani – Miroslava din sezonul trecut, la Prisacani sezonul asta etc.). Cand esti intr-o comuna, politistul din sat il stie pe ‘nea Xulescu’ care a aruncat cu piatra sau a dat cu pumnul si e ‘baiat bun’, insa poate l-a provocat ceva… In loc sa-si faca o ancheta echidistanta si sa tina cont de probe si declaratii, el incearca sa-ti puna bete in roate, sa-ti dea sfaturi ca ‘mai bine te lasi la mana ta’ si tot felul de alte sugestii…

Cum Bosia este la prima abatere… in acest sezon, cred ca va scapa fara mari probleme din aceasta situatie, in timp ce Mironeasa – ca parte vatamata, va avea de platit cam aceleasi amenzi plus ca pierd meciul…

About Sakin