Sportul local: Iasul NU FACE PERFORMANTA la sportul de echipa!

Am mai scris despre acest subiect si in trecut, insa se pare ca NIMANUI, din conducerea actuala a jud. Iasi, nu-i pasa de soarta precara a sportului iesean, excluzand cateva persoane care au mai miscat cate ceva gen domnii deputati Sorin Iacoban si Constantin Adascalitei, dar si domnul director de la DJST – Ciprian Paraschiv.

Totusi, jud. Iasi este al treilea dupa numarul de locuitori (conform recensamantului din 2012), iar municipiul Iasi este al patrulea din tara, insa chiar si in aceste conditii, consider ca avem cele mai slabe rezultate raportate la numarul de locuitori din judet, numar de locuitori cu care depasim cateva tari din Europa ce realizeaza performante in anumite sporturi individuale si chiar de echipa (ex. ISLANDA si MUNTENEGRU). Ideea infiintarii Fundatiei Sportului Iesean a fost una geniala la vremea ei, insa acea fundatie in loc sa-si vada de interesul sportului iesean, a avut grija sa-l distruga treptat in detrimentul fotbalului, insa macar de ar fi mers acest plan.

1. FOTBAL

 • CSMS IASI a ‘reusit’ retrogradarea din Liga 1, desi a avut un buget aproximativ de peste 3 mil. EURO. In acest sezon sunt una din favoritele la promovare din Liga 2, insa eu prin performanta in fotbal inteleg sa avem o echipa de cupele europene si nu una mediocra.
 • CS NAVOBI IASI – echipa feminina de fotbal a judetului nostru a reusit o promovare in Super Liga, insa nu se descurca deloc bine in acest debut de campionat.
 • STIINTA MIROSLAVA si KOSAROM PASCANI sunt cele doua echipe de seniori ale jud. care se mentin in Liga III. Ambele merita felicitate, comuna Miroslava fiind chiar un exemplu bun de urmat, daca ne gandim ca si-au infiintat echipa de volei feminin si au fuzionat cu Politehnica Iasi la handbal masculin!
 • Avem unul din cele mai bune campionate de fotbal judetean din tara, insa echipele prefera sa joace in acest esalon din lipsa banilor. In afara de una-doua echipe care ar putea sa obtina finantare pentru Liga III, restul joaca doar de placere si pentru a se mai destinde duminica la un fotbal urmat de o bere cu colegii.
 • Fotbal juvenil este intr-o crestere in ultima perioada, insa doar daca se vor descoperi si forma jucatori ce vor juca pentru o echipa ieseana de Cupele Europene sau daca vor evolua in fotbalul cu adevarat important din Europa, putem spune ca si-a atins scopul. In rest e doar o activitate necesara pentru formarea copiilor, performanta nefiind cu adevarat importanta pentru multitudinea de cluburi ce au aparut in municipiul Iasi si Pascani, dar si in anumite comune mai dezvoltate (Miroslava, Popricani, Tomesti etc.).

2. HANDBAL

 • NU MAI AVEM HANDBAL FEMININ LA SENIOARE! Cei de la LPS Iasi au incercat sa faca o echipa in Divizia A (a doua liga valorica), insa din lipsa sustinerii financiare au abandonat proiectul, iar tinerele fete ce au castigat de doua ori consecutiv campionatul national – juniori A au ales sa plece la alte echipe din tara!
 • Handbalul masculin, la nivel de seniori, este reprezentat de doua echipe: Politehnica Stiinta Miroslava Iasi si HC Universitas Iasi. Ambele echipe nu prea au sanse de promovare, insa au perspectiva pentru viitor daca vor primi finantare. Cei de la Universitas se autofinanteaza si imi e greu sa cred ca vor rezista prea mult, in timp ce Politehnica ar putea beneficia de ajutorul oferit si de comuna Miroslava, iar daca nu anul asta, poate anul viitor vor reusi promovarea. Totusi, cred ca e destul de clar ca nu putem vorbi de performanta nici la acest sport, pentru ca pana la o participare in cupele europene e cale foarte lunga!
 • Handbalul juvenil ‘traieste’ prin LPS Iasi si ceva prin zona Pascaniului, comuna Ruginoasa avand una din cele mai bune echipe de copii din zona Moldovei, copii care se pierd insa dupa ce termina scoala generala. Recent, LPS Iasi a dat cateva jucatoare foarte bune, de lot national la nivel de junioare, insa acestea fete au fost ‘pierdute’ pentru ca au plecat sa-si continue cariera pe la Constanta sau Cluj-Napoca.

3. VOLEI

 • Voleiul masculin e ‘mort’ de mult in jud. Iasi!
 • Voleiul feminin supravetuieste prin clubul Penicilina Iasi, echipa ce a promovat in Divizia A1, insa care nu are perspectiva pentru vreo clasare pe o pozitie de cupa europeana. Exista ceva sustinere financiara si sper ca in viitorul apropiat sa avem o echipa competitiva. In aceasta vara a mai aparut o echipa de volei feminin la nivelul senioarelor, cei de la Stiinta Miroslava deschizand o sectie si pentru acest sport.
 • Voleiul juvenil este reprezentat doar la nivel de fete, atat cei de la Penicilina cat si de la Miroslava incercand sa atraga cat mai multe fete catre acest frumos sport de echipa.

4. RUGBY

 • La nivel masculin sunt reprezentati de cei de la Poli Agro Iasi, echipa ce va avea sansa pe 12 octombrie sa promoveze in Super Liga, daca vor trece in meciul de baraj de cei de la Dinamo Bucuresti. Totusi, perspectiva pentru obtinerea unor rezultate multumitoare la acest sport sunt aproape infime.
 • La nivel feminin avem singura performanta remarcabila a jud. Iasi, pentru ca echipa feminina Poli Agro Iasi a reusit pentru a treia oara consecutiv sa castige campionatul national de rugby in 7! Pe langa sectia de rugby de la Iasi, exista o sectie de rugby feminin la nivel de junioare si la CSM Pascani!

5. BASCHET

 • La nivel feminin NU MAI EXISTA ECHIPA!
 • La nivel masculin, Politehnica Iasi inca supravetuieste si spera la o promovare in Liga Nationala! Totusi, conditii pentru o performanta notabila sunt inexistente in acest moment!
 • La nivel juvenil inca mai exista unele cluburi care incearca sa atraga copii spre acest sport, sport practicat candva cu drag si in scolile din judet, dar care a disparut usor.

6. FUTSAL

 • CSMS Iasi este una din cele mai bune echipe de futsal din tara, insa sansele pentru o performanta notabila sunt inca mici, daca ne gandim ca lotul iesean este lipsit de jucatori cu experienta, insa in 2-3 ani cred ca o sa fim printre favoritele la titlu, daca ramane acelasi lot si acelasi antrenor.

Cred ca cea mai mare problema la nivelul judetului nostru o reprezinta LIPSA UNUI BAZIN OLIMPIC DE INOT!!! Nu putem avea nici un fel de performanta la inot sau sarituri in apa, chiar si la Polo, daca nu avem un bazin olimpic unde sa se pregateasca eventualii copii dornici de astfel de sporturi. Se fac unele cursuri la Piscina din cadrul complexului Moldova, insa e prea putin pentru acest tip de sport. Un alt mare impediment il reprezinta un PATIONAR OLIMPIC, acolo unde s-ar putea forma viitori sportivi pentru sporturile de iarna, sporturi la care Romania sta EXTREM DE PROST, desi 28% din suprafata tarii este ocupata de munti, iar iarna montana este destul de lunga!

Sunt multe lipsuri la nivelul jud. Iasi, insa imi este greu sa inteleg de ce in alte orase din tara se mai poate face performanta, iar intr-un judet cu o populatie cat o tara, in care cu siguranta exista talente, insa din cauza lipsei infrastructurii sportive nu avem si rezultate! Bani cred ca sunt destui, insa acestia ajung in buzunarele unor oameni de bine si nu sunt investiti in sportul propriu-zis, iar din acest motiv ne lipsesc si performantele!!! Cand a fost ultima oara cand un antrenor al unui anumit sport a facut un tur al judetului, sa mearga la scolile generale si sa incerce copii pe sportul in care ii pregateste?!? Sunt multi copii care se pierd, pentru ca au o situatie financiara proasta sau provin din mediul rural si nu-si permit sa mearga la antrenamente la oras sau sa-si plateasca cursurile pentru un anumit sport.

Cred ca daca am gasi cate un atrenor pasionat pe fiecare sport in parte si Fundatia Sportului Iesean i-ar face un salariu atractiv (sa zicem un 500 euro) si i-ar deconta transportul de vreo 100-150 euro/luna, cred ca am fi uimiti de ce rezultate vor aparea la nivelul judetului. Din surse neoficiale am inteles ca oamenii de la Fundatia Sportului Iesean au un fond salarial ce depaseste cu mult 200.000 lei, ceea ce mi se pare total absurd, cand vezi ca NU AVEM PERFORMANTE, decat unele solitare si alea datorate unor antrenori ce vin cu bani de acasa.

About Sakin