Cupe Europene: Accesul echipelor mici in Europa este diminuat:(!

FRF (SURSA) a venit astazi cu un comunicat de presa prin care doreste sa aduca lamuriri asupra unor discutii starnite in presa sportiva din Romania, legate de locurile tarii noastre in cupele europene (Champions League si Europa League). Pentru mine, ca iubitor al fotbalului echipelor mici, Cupa Romaniei era singura modalitate prin care o astfel de echipa ar fi putut (teoretic vorbind) sa ajunga in Europa League. Nu mi-a placut ideea desfiintarii Cupei Cupelor (disparuta dupa sezonul 1998-1999), insa asa a decis atunci UEFA ca ar fi mai bine pentru fotbalul european. A fost o decizie de marketing, pentru ca acea competitie atragea castigatoarele de Cupa din tarile europene (sau finalistele, daca echipa castigatoare reusea eventul), iar cum in unele tari se mai intampla si cate o surpriza, echipe din ligile inferioare ajungeau sa evolueze intr-o cupa europeana.

Trecand peste desfiintarea acelei competitii, dar si a UEFA Intertoto (3 echipe din aceasta competie primeau acces in Cupa UEFA), fotbalul european restrictiona foarte mult accesul echipelor mici in Europa. Ca o ultima portita, echipele ce ajungeau in finala si pierdeau in fata unor echipe calificate in Champions League, puteau sa-si reprezinte tara in Europa League. Din pacate, aceasta sansa este anulata din sezonul 2015-2016, UEFA hotarand ca locul de Europa League sa fie dat primei echipe din clasamentul primei ligi, aflata sub locurile de Europa. Asadar, adio fotbal european pentru orice echipa din ligile inferioare sau pentru cele care nu pot tine pasul cu cu fortele din tarile proprii.

O mare porcarie din punctul meu de vedere, pentru ca daca o echipa mica reuseste sa ajunga pana intr-o finala, in fata unei echipe de Champions League, e deja o mare performanta si ar fi trebuit rasplatita cu o calificare intr-o cupa europeana si nu cu o strangere de mana si un premiu simbolic.

About Sakin