Futsal EURO 2014: Romania s-a distrat cu Belgia si a castigat cu 6-1!

Marti seara, Romania a debutat la Euro 2014 impotriva tarii organizatoare – Belgia, aceasta fiind si cap de serie in aceasta grupa. Cum precizam si ieri, pe hartie Romania sta mai bine ca Belgia, insa un meci de futsal poate fi decis de orice eroare, iar daca la fotbalul clasic, ai inca 10 colegi care pot sa te scoate din probleme, la futsal te bazezi doar pe inca 4 coechipieri in teren.

Dupa ce Rusia a spulberat Olanda cu 7-1, in grupa B, a urmat meciul mult asteptat, tribunele arenei din Antwerp fiind arhipline. Startul meciului a fost unul echilibrat, iar suporterii gazdelor sperau deja ca vor produce un prim soc la acest Euro. Totusi, experienta si tehnica jucatorilor romani a fost net superioara, iar ‘maltezul’ Emil Raducu a deschis scorul in min. 3:23, dupa ce a trecut prin dribling de adversarul direct si apoi a sutat dintr-un unghi inchis, din afara careului si l-a invins pe portarul belgian! Dupa acest gol, Romania a facut un joc de asteptare si a incercat sa-i surprinda pe belgieni pe contraatac, lucru care s-a si intamplat in min. 14:38, cand Dumitru “Mimi” Stoica a reusit un dribling de efect tot pe partea unde si Raducu a marcat primul gol, insa Stoica a pasat excelent in fata portii goale si Florin Matei a pus latul pentru 2-0! Acesta avea sa fie si scorul pauzei, belgienii avand o sansa mare de a marca in finalul reprizei, insa portarul Vlad Iancu a fost in zi mare si a retinut in doi timpi.

Repriza secunda a inceput cum nu se putea mai bine pentru echipa noastra, pentru ca Ahmed Sababti a degajat gresit din aparare, iar Florin Matei nu a stat pe ganduri si a pasat din prima in centru la capitanul Robert Lupu, care din 7 m l-a invins fara probleme pe portarul gazdelor (min. 22:47)! Relaxarea ne-a costat imediat, pentru ca belgienii au marcat golul de onoare in min. 23:33, prin ‘belgianul’ Omar Rahou, care a deviat din 2 m in poarta un sut centrare. La vreo 2-3 minute distanta, belgienii au fost aproape sa relanseze meciul, insa golul marcat de acestia a fost cu mana si arbitrii partidei au observat acest lucru, anulandu-l! Semnalul de alarma a fost tras si antrenorul Nelu Stancea a cerut inspirat un time-out, prin care i-a repus in priza pe jucatorii sai. A urmat o perioada in care Romania a cautat cu disperare golul 4 si acesta a venit din gheata lui Marian Sotarca, acesta prind beneficiind de o pomana din partea lui Florin Matei, care s-a distrat cu un dribling scurt in banda dreapta a atacului si apoi a pasat in fata portii la Sotarca, acesta avand toata poarta goala in fata (min. 32:11)! Dupa acest gol, belgienii au scos portarul din joc pentru a avea superioritate numerica pe faza lor ofensiva, o tactica cu doua taisuri in futsal. Dupa o prima incercare ratata de portarul Vlad Iancu, acesta avea in min. 35:20 sa suteze din poarta in poarta si sa marcheze pentru 5-1, poarta belgienilor fiind goala! Ca supararea sa fie maxima in tabara gazelor, autorul golului de onoare avea sa fie eliminat pentru doua cartonase galbene (min. 38:26). Asadar, aproape doua minute de superioritate numerica pentru tara noastra, care insa a preferat sa nu forteze, scorul fiind unul care asigura calificarea in sferturile de finala! Totusi, Romania mai avea sa marcheze un gol prin Saad Salhi, care a incercat sa degajeze din fata lui Florin Matei, insa a trimis balonul in proprie poarta (min. 39:20)!

Asa cum precizam in paragraful de mai sus, Romania este in proportie de 99% calificata in sferturile de finala, pentru ca e greu de crezut ca am putea pierde in fata Ucrainei la o diferanta de 5-6 goluri, pentru ca apoi ucrainienii sa piarda la aceeasi diferenta in fata belgienilor! Mai trebuie amintit ca victoria Romaniei tine capul de afis al site-ului UEFA, lucru demn de mandrie pentru o Romanie ce realizeaza din ce in ce mai putine performante in sport:(!

Futsal UEFA

FELICITARI ROMANIA! Mult succes joi – 30 ianuarie, ora 19:30 (televizat pe Eurosport), impotriva nationalei Ucrainei (dubla campioana europeana 2001 si 2003), insa care s-a calificat dramatic la Euro, dupa ce a eliminat Ungaria datorita reguli golurilor mai multe in deplasare. In Ucraina a fost 2-1 pentru acestia, pentru ca in Ungaria sa piarda cu 5-4!

About Sakin