Olimpida de iarna de la SOCHI 2014: 24 de sportivi romani la start!

La aprox. 1400 de km de Iasi, in ‘mama’ Rusia se desfasoara Olimpiada sporturilor de iarna, orasul gazda fiind statiunea rusa la Marea Neagra – Sochi (7-23 februarie 2014), oras aflat la poalele muntilor Caucaz, insa si in apropierea grantiei dintre Rusia si Georgia, unul din punctele cu risc maxim de atentate teroriste. Trecand peste aceasta exprimare ‘dramatica’ si cu speranta ca editia a XXII-a a Olimpiadei de Iarna va fi lipsita de evenimente nedorite, Romania va avea un lot de 24 de sportivi care vor participa la mai multe discipline, insa din pacate sansele la o medalie sunt extrem de reduse, iar o clasare in top 10 este deja o performanta mare.

Nu am inteles niciodata, de ce o tara in clima temperata si cu aprox. o treime zona montana, nu obtine performante notabile la sporturile de iarna. Avem zapada in M-tii Carpati aproape la fel de multa ca ucrainienii, cehii sau slovacii, ca sa nu amintim de bulgari sau maghiari, care nu se compara la altitudinile medii sau durata zilelor cu zapada in zonele mai inalte. Este dezamagitor faptul ca Romania are O SINGURA MEDALIE OLIMPICA la sporturile de iarna, in cele 19 participari, tara noastra fiind absenta la editia inaugurala (1924) si la cea din 1960. Singura medalie romaneasca este cea de la editia GRENOBLE 1968, cand echipajul de bob 2 (Ion PANTURU si Nicolae NEAGOE) a reusit o clasare pe locul 3!

Romania Bob 1968

Revenind la olimpiada de la Sochi, lotul Romaniei este format din urmatorii sportivi:

Eva TOFALVI si Cornel Dumitru PUCHIANU (Biathlon); Maria Adela CONSTANTIN, Andreea GRECU, Nicolae ISTRATE, Paul MUNTEAN, Bogdan OTAVA, Cezar CRACIUN, Danut MOLDOVAN si Paul NEAGU (toti in echipaje de bob); Raluca STRAMATURARU, Andrei TEODORESCU, Nicolae SOVAIALA si Valentin CRETU (in concursurile de sanie); Zoltan KELEMEN (patinaj artistic), Timea SARA, Daniel PRIPICI si Paul PEPENE (Schi fond); Sorin PITEA (sarituri cu schiurile) ; Ania Monica Germaine CAILL, George BARBU si Valeriu ACHIRILOAIE (schi alpin); Dorin DUMITRU si Maria MAZILU (scheleton).

Romania bob feminin

About Sakin