Romania U17: Nici un junior din zona Moldovei convocat pentru Antalya!

In perioada 30 ianuarie – 10 februarie, Romania U17 va efectua un cantonament in Antalya. Antrenorul principal al acestei selectionate de juniori este fostul international Costel GALCA, cel care a cunoscut succesul in tricoul unor echipe ca Steaua Bucuresti sau Espanyol Barcelona. Reunirea lotului a fost programata ieri, la Centrul de Fotbal Mogosoaia, fiind convocat un lot de 20 de juniori. Din lot fac parte 6 juniori de la Academia Hagi (Viitorul Constanta), 4 juniori de la Cluj (3 de la Universitatea si 1 de la Viitorul “Mihai Georgescu” – club la care s-a format Vlad Chiriches, Alex Maxim etc.), 1 de la Juventus Torino, 1 de la Twente, 1 de la Anderlecht, 1 de la Astra Giurgiu, 1 de la CSU Craiova si 5 din Bucuresti (3 Steaua, 1 Dinamo si 1 Juventus Buc.). Lotul convocat il gasiti AICI!

Nu neg ca toti acesti juniori merita convocarea la nationala, pentru ca fotbalul juvenil romanesc este foarte putin promovat, iar cei mai talentati sunt cunoscuti doar intr-un cerc restrans. Totusi, mi se pare incredbil faptul ca NICI UN JUNIOR din zona Moldovei nu a fost convocat. Care ar fi motivul pentru care centrele de copii si juniori moldovene nu produc jucatori pentru lotul national U17? Totusi, LPS Iasi pregatiti de prof. Marian Andrei au reusit vara trecuta sa ajunga in finala pe tara U17, pierzand in fata selectionatei celor de la Viitorul Constanta. Inteleg ca o parte din acei jucatori sunt nascuti in 1996, dar din cei nascuti in 1997-1998, nu avem nici un varf de generatie care sa merite o selectionare intr-un cantonament? Nu inteleg de ce FRF-ul nu face o selectie de 25 de juniori pentru un cantonament, pentru ca pana si cele mai sarace echipe din Liga 1 isi permit sa cazeze loturi mai mari de 20 prin cantonamentele lor externe.

Poate ca nu e vina selectiei la nivel central, ci a celei la nivel regional, care nu propune juniori competitivi pentru selectionare, iar cei care merg la anumite turnee de selectie sunt promovati pe pile sau ochi frumosi. Nu stiu si nici nu am de unde sa stiu exact unde este problema exacta, insa zona Moldovei trebuie sa inceapa sa investeasca si in centrele de juniori, sa promoveze tineri fotbalisti din zona proprie si sa mai reduca din cheltuielile cu transferul unor epave, care singurul lor gand e sa-si primeasca leafa. Galatiul a investit in juniori si in tineri, iar ca rasplata au obtinut un titlu de campioni nationali, primul si singurul pentru o echipa moldoveneasca. Ca apoi bataia pe banii de la UEFA a produs pagube uriase, e cu totul altceva si asta a tinut de caracterul celor de la Otelul.

Ideea e ca multi antrenori la nivel juvenil au o groaza de copii la antrenamente, pentru ca majoritatea fac acest lucru pentru indemnizatiile primite de la parinti, insa cei care iubiti cu adevarat aceasta meserie, faceti ceva si promovati tinerii din zona voastra.

About Sakin