Arbitraje: Ce au in comun Baban si germanul Brych?

Raspunsul intrebarii din titlu este unul cat se poate de simplu, si anume: fiecare au dat cate un penalti care nu a fost. Imprumutand putin din limbajul de pe malul Bahluiului, desi similare, as indrazni sa spun ca penaltiul lui Baban a fost mai penalti decat cel al neamtului Brych. Si acum sa nuantam!

Nu sunt un fan al germanului Brych, pe care il consider din aceeasi categorie cu britanicul Howard Webb. Ambii pot face meciuri grozave sau, dimpotriva, pot decapita o echipa. Din cate am inteles, ambii sunt protejati acolo sus. Cu alte cuvinte, o asemanare in plus intre Brych si Vlad Baban.

Este peste puterea mea de intelegere cum un arbitru de o asemenea talie poate acorda 11 metri cu o asa siguranta (practic, s-a facut unul cu punctul cu var la caderea lui Sanmartean; tinta s-a dus), in conditiile in care bulgarul nu a schitat niciun gest. Simpla prezenta in careu a aparatorului bulgar (parca fundas era) l-a costat pe acesta o lovitura de pedeapsa. Si-acum vin sa va intreb, de ce?

Nu e ca si cum omul ar fi avut posibilitatea de a se teleporta si a tinut in incapatanarea sa sa il vada pe Sanmartean plonjand in careu, si mai apoi scotand un 11 metri pentru echipa sa. Pe cat de simplu poate parea regulamentul de fotbal, pe atat de complicat este in momentul in care este citit si interpretat de arbitrii in activitate.

De pilda, in cazul loviturilor de pedeapsa principiul este unul cat se poate de simplu: indici punctul cu var atunci cand un jucator impiedica un altul sa ajunga la minge prin mijloace neregulamentare (fault, hent sau mai stiu eu ce). Ma rog, aici parafrazez, ca nu am mai citit de foarte mult timp Legile Jocului. Am cartea undeva printr-un dulap, cred ca a prins praf.

Cum l-a oprit bulgarul pe Sanmartean sa joace mingea? Habar n-am! Putea ajunge Sanmartean la minge daca vroia? Cu siguranta!

Multi dintre arbitrii care sunt in activitate nu inteleg un lucru. Nu sunt acolo sa iasa in prim-plan, ci sa asigure bunul mers al jocului si, daca se poate, sa aplaneze eventualele conflicte ce pot aparea pe parcurs. Tind sa cred ca fotbalul este un sport barbatesc in continuare, prin urmare ar trebui condus cu capul si mai putin rastindu-te la jucatori. Vezi Cristi Balaj, un arbitru exceptional din punctul meu de vedere. In contrapartida il avem pe Alexandru Tudor, mai mereu pus pe harta, cu o privire crunta si zglobiu ori de cate ori este pus in situatia de a scoate cartonasul galben. Cand e de rosu, zici ca a marcat un gol, cam asta e grimasa lui.

Baban face parte din categoria Alexandru Tudor. Duminica l-am vazut rastindu-se la jucatori. Nicio problema, poate asta e modul sau de a se impune. Dar cand vezi ca tactica asta nu merge, de ce nu schimbi lucrurile din mers? Printr-o atitudine corecta fata de jucatori ai numai de castigat. Nu trebuie sa le lasi nicio clipa senzatia ca tu esti stapanul lor, iar ei niste simpli sclavi pe plantatie. Le vorbesti cu “domnule”, mai arunci un zambet sa detensionezi atmosfera, mai treci peste un fault la limita cartonasului galben, etc. Cu alte cuvinte, trebuie sa fii maleabil, pentru ca daca ar fi sa aplicam regulamentul la sange, cu greu un meci se poate termina 11 la 11. Si acesta ar fi momentul in care imi aduc aminte din nou de Helesteanu, probabil cel mai tampit arbitru pe care l-a dat fotbalul romanesc in istoria sa.

Daca memoria nu ma insala, Helesteanu a arbitrat Steaua-Gloria Bistrita, meci in care a scos afara vreo doi stelisti, ros-albastrii castigand cu 1-0 sau 2-1.

Si stiti care era ironia? Cand era luat la puricat, Helesteanu, dupa un meci cu 12 galbene si vreo 3 rosii (exagerez un pic aici pentru a face si mai clar inteles), era acoperit din punct de vedere regulamentar cam la toate.

Inchei cu un nou exercitiu de imaginatie. Ce ar fi facut Ciobanu, Hanceauric sau Lungu aici?

Ciobanu l-ar fi luat usor la misto pe cel care a cazut in careu, cu o gluma de efect si schitand un zambet larg. Hanceariuc, absolvent al UMF “Gr. T. Popa” si mereu pregatit pentru situatii de genul, i-ar fi dat “pacientului” din teren un calciu. Lungu, probabil, in generozitatea sa, ar fi scos si un galben fortand putin nota. πŸ™‚

P.S: Am scris acest articol pentru a arata ca sunt 100% corect fata de centralul partidei de la Tomesti, si pentru a sublinia ca se poate intampla si la case mai mari. Important e sa invatam din ele pentru a merge mai departe.

Autor: Ioan Tarita (aka Relansat)

About Sakin