Liga 4 Iasi: Tomesti-Dumesti 1-2, cu erori BABANE de ambele parti!

Campioana Rapid Dumesti s-a deplasat la Tomesti, pentru a doua etapa a campionatului, cu un lot subtire, intr-atat de redus numeric incat batranul de pe banca alb-visiniilor a fost oarecum constrans sa il foloseasca pe Hutanu in rol de fundas lateral stanga.
Nici bine nu au terminat cei din Tomesti, Butea, Targu Frumos (si cate echipe or mai fi fost) de contestat delegarea lui Vlad Baban la centru, ca gazdele au intrat in avantaj pe tabela imaginara de pe cochetul stadion din Tomesti. Capitanul Tomestiului, Nutu, a rupt echilibrul cu o lovitura de cap la care “Taranu” nu ar fi ajuns nici daca ar fi avut cu 6-7 kilograme mai putin.
Asta se intampla undeva prin minutul 7, pentru ca, opt minute mai tarziu, Ionut Miron sa treaca pe langa egalare cu o reluare in doi timpi din 8 metri, nemarcat.
Pe contraatac, Nutu i-a pus pe tava o minge unui coechipier, incapabil sa cadreze din zona punctului cu var, pozitie lateral dreapta.
Jocul s-a mutat imediat la cealalta poarta, unde Brighiu putea semna reusita de 1-1 cu o lovitura de cap superba la centrarea inalta si precisa a lui Miron.
Pana la pauza, tomestenii au calmat jocul, iar scorul avea sa ramana cel stabilit in debut, pe fondul unor mici greseli din partea arbitrului Vlad Baban, preocupat mai degraba sa sanctioneze orice atingere decat sa lasa jocul sa curga. In acest sens, spun eu, ar avea multe de invatat de la Vali Lungu sau Bogdan Valentin Hanceariuc, doi cavaleri ai fluierului care stiu sa arbitreze in spiritul jocului.
Dumestiul a egalat la un sfert de ora dupa reluarea jocului, dupa ce Palaghia a trimis un voleu din apropiere, spalandu-si astfel cateva din pacatele acumulate pe parcursul celor 90 de minute. Ca o remarca in plus, tare mi-e ca Palaghia este sponsorizat de Pizzeria Melodi (sponsorul Tomestiului), uitandu-ma la fizicul sau.
La putin timp dupa, veteranul Brighiu a aparut din nou in pozitie de finalizare, cu un cap care a trecut razant cu stalpul portii.
Revenind putin la organizarea acestei partide, nu pot trece prea usor peste faptul ca AJF Iasi a luat decizia de a-l pune pe domnul Bibistrocel supervizor. Si-acum vin sa va intreb: ce sa observe Bibistrocel la meciul de la Tomesti? Ploaia se intrerupsese de 5-10 minute, iar el statea in continuare cu umbrela in mana, desi toti de pe acolo dadeau din maini in stanga si-n dreapta la adresa prestatiei lui Baban. Cu umbrelele lasate pe banci. Un om care nu poate sa isi dea seama cand s-a oprit ploaia, cum sa realizeze niste chestiuni de finete precum penaltiul usor acordat din final?
In minutul 68, Ionut Borhan trece milimetric pe langa un gol care, poate, ca l-ar fi transformat intr-un fotbalist regretat pe dealurile Dumestiului.
Cu douazeci de minute inainte de final, dupa ce batranul de pe banca Dumestiului a mutat logic – Iftinca in banda stanga a apararii si Hutanu mutat in postura de al doilea atacant, ultimul a profitat de greseala portarului Tomestiului cu un sut la coltul scurt, 2-1 Rapid Dumesti.
Hutanu a fost eliminat de Baban pentru cumul de cartonase, in minutul 75, al doilea avertisment fiind acordat intr-un mod cat se poate de stupid. Hutanu s-a intersectat in directia de alergare, cand mingea nu era in joc, cu un adversar, undeva intr-o zona moarta a terenului, iar Baban, cu toata generozitatea, a scos cartonasul rosu. INVATAM SI NOI ODATA SA ARBITRAM IN SPIRITUL JOCULUI? Sau AJF incearca sa faca tot posibilul sa il cloneze pas cu pas pe Toni Helesteanu?
Cu un om mai putin, Rapid a prins un ultim atac, un minut mai tarziu, cu Palaghia sutand peste poarta din 11 metri. La reluare, Budei, mult prea sigur pe el, a trimis imprecis cu capul, nemarcat in interiorul careului mic.
Pana in final, Baban se sincronizeaza cu tusierul de pe atacul Tomestiului la fel cum mi-am potrivit eu pasii cu cei ai sotiei in valsul mirilor, adica prost, si da nastere unor discutii inutile. Pe scurt: tusierul a tinut fanionul ridicat pret de 15-20 de secunde, tomestenii au continuat atacul si au inscris. Baban a anulat golul pe buna dreptate, insa cu o intarziere care spune multe despre abilitatile sale de a gestiona un meci atat de aspru disputat precum cel de la Tomesti.
Colac peste pupaza, cu doua minute inainte de final, Baban vede fault in careu la o cadere (DE CALCIU) a unui jucator al gazdelor si ii pune mingea pe punctul cu var lui Nutu, care avea sa devina inger si demon pentru propria sa echipa. Nutu nu numai ca rateaza, dar o face si pe langa poarta Dumestiului, iar toate punctele trec in contul campioanei in exercitiu.
Ca sa fiu si mai clar decat am fost pana acum, nici daca arbitra domnul Vasile Cojocariu, de obraz, nu putea ceda caderii usoare in careu a jucatorului tomestean. Tot legat de domnul Vasile Cojocariu, maestrul de ceremonii al meciului, jos palaria! Muzica buna si organizare de nota zece.
Tomestenii raman insa cu regretul de a nu fi profitat de faptul ca rapidistii nu au reusit inca sa stranga randurile dupa evenimentele din vara. Au prins Rapidul in etapa a doua, cu pantalonii in vine, ceea ce, probabil, nu o sa se mai repete in retur, cand jocul va functiona altfel multumita viitorilor jucatori ce vor fi integrati in sanul echipei.
In final, pentru cei care nu au tartacuta sa inteleaga, treaba sta cam asa: Baban nu a arbitrat pentru nimeni astazi. A arbitrat prost, impotriva fotbalului, daca doriti. Punct. Cu greseli de ambele parti, dupa cum scrie si in titlu. Si nu e prima data cand se intampla acest lucru. Sunt foarte curios ce nota a primit din partea observatorului. Din partea mea are un 4 spre 5.
AUTOR: Ioan Tarita (aka RELANSAT)
PS: Sunteti constienti ca articolul nu e scris de mine (Sakin)

About Sakin