Cupa Romaniei: 16-imi jucate la echipele mai slab cotate!

Pentru cei care ma cunosc, sunt un fan al fotbalului ‘neprofesionist’, jucat pe maidanurile comunale, unde intalnesti tot felul de evenimente si unde oamenii simpli se implica cu trup si suflet in organizarea unui meci. Mereu am sustinut si voi sustine ideea ca singurul trofeu pentru care merita sa dai totul este CUPA ROMANIEI, referindu-ma bineinteles la echipele din ligile inferioare. Degeaba castigi de N-ori campionatul judetean, pentru ca nu vei avea niciodata o imagine mai buna ca atunci cand joci fotbal impotriva unor echipe puternice din fotbalul romanesc. Mereu am urmarit cu mare interes cupele din Europa, pentru ca mai mereu apareau echipe din diviziile inferioare ce reuseau surprize imense, eliminand echipe cu traditie in tarile respective. Cati am fi auzit vreodata de Avantul Barsana, Unirea Jucu, Sanatatea Cluj, Viitorul Axintele, Vointa Livezile etc., echipe din esaloanele inferioare si care au evoluat impotriva unor echipe din Liga 1. Performanta cea mai impresionanta ramane a celor de la Ripensia Timisoara, echipa ce era in Liga 5 Timis si reusea o calificare in optimi, dupa ce elimina pe Universitatea Cluj in 2013!

Revenind la Cupa Romaniei, in ultima perioada se implementase o idee idioata in fotbalul romanesc, aceea ca echipele mai slab cotate si care nu puteau oferi conditii de televizare a unei partide, sa fie obligate sa joace pe terenul echipelor din Liga 1. O echipa din Liga 1, nu face nici un efort pentru a juca in 16-imi, fiind direct calificata in aceasta faza a competitiei, in timp ce echipele din esaloanele inferioare, trebuie sa treaca de cel putin un tur pentru aceasta performanta, iar o echipa ce a castigat Cupa Romaniei – faza judeteana, trebuie sa treaca prin 5 tururi preliminare pentru a reusi sa ajunga sa evolueze impotriva unei echipe de Liga 1! Din fericire, cineva de prin FRF si-a amintit ca exista un regulament ce da dreptul echipei mai slab cotate sa organizeze meciul pe teren propriu si, culmea, FRF-ul a respectat in sfarsit aceasta regula.

Am avut ocazia sa merg la unul din cele 16 meciuri disputate in aceasta saptamana (Suceava – Medias) si am ramas placut surprins sa vad cat de atractiv a fost acest meci pentru echipa gazda, care a tratat evenimentul ca o sarbatoare locala, iar faptul ca au fost vreo 5000 de spectatori in tribuna, este un record local ce nu a mai fost atins de foarte multa vreme. Daca meciul s-ar fi disputat la Medias, nu cred ca am fi avut mai mult de 2000 de spectatori, mai ales ca spectatorul mediesean e obisnuit cu echipele de Liga 1 si nu mai da doi bani pe o echipa de Liga 2. Urmarind media de spectatori a celor de la Gaz Metan Medias, pe teren propriu – 900 spectatori, cred ca am fost chiar indulgent cand am spus ca ar fi fost 2000 in tribunele unui meci de Cupa.

Felicitari echipelor ce au reusit sa se califice in faza urmatoare, iar supriza cea mai mare a reusit-o CS Mioveni, care a eliminat detinatoarea trofeului – Astra Giurgiu (3-1). Ramane si performanta celor de la Rapid CFR Suceava, iar daca ar fi dupa mine, cele doua echipe ar trebui sa fie gazde si in faza urmatoare a competitiei, pentru ca si-au dorit si au reusit sa se califice in dauna unor echipe considerate mai bune. Cu siguranta, un nou meci la Suceava ar aduna si mai multi spectatori, iar daca ar fi un meci impotriva granzilor Steaua, Dinamo, chiar si Rapidul, atunci cu siguranta ar fi o problema pentru gazde, pentru ca nu ar avea locuri in tribuna la cati oameni si-ar dori sa intre pe stadion. Sper ca si Iasul sa organizeze meciul din optimi pe teren propriu, sansa sa le surada si sa prinda un adversar acceptabil, pe care sa-l elimine pentru o performanta istorica – calificare in sferturile Cupei Romaniei, lucru pe care deja l-au reusit in Cupa Ligii!

About Sakin