Trofeul “Gh. Ene”: Unirea Ruginoasa – Sporting Comstar Vaslui 5-2!

Dupa organizarea etapei zonale a trofeului “Gheorghe Ola”, AJF Vaslui si-a asumat raspunderea si pentru organizarea etapei zonale a trofeului “Gheorghe Ene”, trofeul dedicat juniorilor nascuti in 2006 si mai mici! Nu mai sunt la curent cu campionatele de juniori din judetul Iasi, insa am ramas surprins cand am fost sunat astazi, ca la Vaslui se prezinta o echipa din mediul rural ca fiind reprezentanta judetului Iasi. Adica, o echipa cu copii ce provin din comuna Ruginoasa – jud. Iasi, a fost capabila sa castige turneul judetean, impotriva unor echipe mult mai titrate si ce au conditii de oras. Totusi, seriozitatea celor de la Ruginoasa, care de aproape un an jumatate a hotarat ca e momentul sa investeasca si in copiii comunei, nu doar in echipa de Liga 4, este poate cel mai frumos lucru pe care puteau sa-l faca.

Asadar, cand am aflat ca din Iasi vine Unirea Ruginoasa, m-am rupt de la serviciu si am dat o fuga in Polivalenta din Vaslui, acolo unde iesenii intalneau echipa gazda – Sporting Club Comstar Vaslui. Din startul partidei am ramas surprins ca juniorii Ruginoasei nu aveau prostul obicei sa degajeze toate mingiile, ci dimpotriva incercau mereu sa iasa cu pase inca de la portar, mingea fiind mai mereu pasata in fata careului, pentru ca apoi sa se rupa ritmul si sa fie trimisa in atac. Gazdele au deschis scorul in min. 5, cand poate cel mai bun jucator al Vasluiului a sutat puternic de la vreo 12-13 m, portarul Ruginoasei reusind doar sa atinga mingea in drumul ei spre poarta. In continuare surprinzator, Ruginoasa nu s-a precipitat si a continuat sa joace asezat, iar in min. 12, au reusit egalarea prin Teodor Mocanu, care a sutat frumos de la vreo 8 m, mingea trecand peste portarul vasluian. Din pacate, atacantul oaspetilor – Danut Nechifor a fost faultat din spate si s-a lovit tare de parchetul salii, accidentandu-se si lasandu-si echipa cu doar o rezerva pe banca. Pana la pauza, oaspetii au preluat complet controlul meciului si acelasi Mocanu a mai marcat o data printr-o actiune personala de toata frumusetea, depasind portarul cu un dribling de mare finete, ce a rupt aplauze pana si din partea celui mai infocat parinte vasluian. S-a facut 3-1 pana la pauza si meciul parea rezolvat. Dupa vreo 10 minute din repriza secunda, in care Ruginoasa a ratat cateva ocazii incredibile, iar portarul vasluian parea ca nu mai poate fi batut pana la final, a venit golul de 3-2. Un sut de la vreo 10 m, respins de portar in fata a fost considerat gol de catre unul din arbitrii galateni, care a considerat ca mingea ar fi depasit in aer linia portii. O decizie ciudata, ce aducea in meci echipa locala. Totusi, acelasi Mocanu parca s-a suparat pe ceea ce se intamplase si a luat meciul pe cont propriu. Acest copil de 8 ani a facut un meci perfect, reusind sa marcheze inca doua goluri pana la final, ambele dupa driblinguri in viteza, care au lasat cate 2-3 adversari in spate, acestia incercand prin orice mijloace sa-l opreasca, insa fara sorti de izbanda.

Scor final 5-2 pentru Unirea Ruginoasa, echipa ce a dat senzatia ca este principala favorita din acest turneu, iar faptul ca au cateva turnee amicale castigate la acest nivel de varsta, da sperante la un rezultat maret si in viitoarele turnee. Totusi, la acest nivel de juniori, orice incident poate schimba soarta meciurilor, iar ‘trucurile’ incercate de cei de la Sporting Comstar nu sunt demne la acest nivel. Mai exact, dupa ce au solicitat confruntare inainte de meci, punand presiune pe copii adversi, inducand ideea ca acestia ar juca pe fals, fiind supusi la un interogatoriu amanuntit, cu intrebari ca la politie “Cum te cheama, cum il cheama pe tata, cum o cheama pe mama, cand te-ai nascut, unde te-ai nascut etc.”, mirandu-ma cum de nu i-au intrebat si CNP-ul, s-a ajuns la pauza ca sa li se faca poza de catre arbitri.

Nu vreau sa ma precipit si sa etichetez un junior, dupa ce l-am vazut doar la un singur meci, insa cred ca acest Mocanu ar putea avea un viitor in fotbal, fiind poate cel mai bun junior pe care am avut ocazia sa-l vad pe viu. Dribleaza in viteza, dribleaza in scurt, suteaza fara preluare, suteaza MEREU pe spatiul portii, finalizeaza cu mult calm, chiar si cand este presat de 2-3 adversari, toate acestea sunt calitati pe care le-a aratat acest pustan intr-un singur meci, iar la final am aflat ca mai la toate turneele la care a participat Ruginoasa, Mocanu a fost declarat jucatorul turneului. Din pacate, aceasta grupa de varsta a Ruginoasei are o problema cu portarul, care este cam scund si oarecum nesigur la mingiile pe sus, dar si faptul ca au o banca de rezerve cu doar doua inlocuiri, iar intr-o sala, in timpul unui turneu 4 meciuri in 3 zile, acest lucru ar putea conta la rezistenta fizica. MULT SUCCES echipelor participante si speram ca turneul va fi lipsit de evenimente neplacute!

About Sakin