Tenis: Efortul supraomenesc al jucatorilor din circuitele ATP si WTA!

Cât de mult merita o cariera profesionista în tenisul masculin?

11 luni de munca intensa, stres, presiune, posibile accidente si în mod sigur foarte multa oboseala. Zgura, suprafata dura sau iarba, antrenamente, calatorii, competitii, antipatii personale si confruntari profesionale. Dar si victorii, premii care depasesc cu mult nu doar câstigul anual, ci si sperantele multora dintre noi. Drumul catre si în tenisul de performanta, o cutie a pandorei care se deschide la o vârsta frageda si din care nimeni nu stie exact ce poate iesi pâna nu ajunge la final.

Tenis

 Sursa foto: Àngel Cortada

11 luni din 12

În 2011, un numar record de 14 jucatori s-au restras din cauza oboselii acumulate sau accidentarilor din Open-ul American, care încheie turul anual al celor patru Grand Slam-uri început în ianuarie, cu Open-ul Australian si continuat cu Roland Garros în lunile mai – iunie si Wimbledon-ul în iunie – iulie [S1] .

Cor

 Sursa foto: Joao Araujo

 Calendarul ATP pentru 2015 include 68 de turnee, începând cu Brisbane International care da startul sezonului pe data de 04.01.2015, câstigat de Roger Federer si terminând la finalul lui noiembrie cu turneul Cupei Davis care începe pe 27 noiembrie. 11 luni lungi care îi aduc pe multi dintre concurenti la epuizare, facându-i mai predispusi la accidente sau afectiuni cronice, care le pot afecta cariera pe termen lung.

Tot mai greu

Si de parca munca prelungita, eforturi fizice extreme si presiune emotionala nu ar fi îndeajuns, tenisul devine pe an ce trece un sport tot mai dificil si solicitant. Viteza loviturilor este unul dintre factorii care cresc în prezent dificultatea partidelor de tenis.

Daca acum 20 de ani, se putea vorbi de un singur jucator cu viteza servei de peste 210 km/ora, iar în 2001 doar putini reuseau sa treaca de 225 km/ora, astazi recordul este de 263 km/ora si viteza de 220 km/ora începe sa devina un aspect obisnuit al jocului. Nici loviturile de la sol nu au ramas în urma, în ultimii 20 de ani viteza lor crescând de la 90 – 100 km/ora la 145 – 160 km/ora.

În combinatie cu timpul jucat pentru fiecare punct, care manifesta si el o tendinta de crestere, jocul de tenis a devenit mai solicitant pentru jucatori, expunându-i la un numar mai mare de accidentari si la probleme mai variate de sanatate. Afectiuni cronice precum tendinita au devenit mult mai frecvente în ultimii ani si mult mai grave.

A crescut de asemenea si numarul accidentarilor care au nevoie de interventii chirurgicale precum: entorse, rupturi de ligament sau tendon. Cu toata dificultatea si oboseala, majoritatea atletilor refuza sa-si ia timp liber pentru a se reface din teama de a nu pierde puncte în clasament. Pasiune, mândrie, viitorul carierei sunt motivatii care îi aduc uneori pe teren cu dureri în umeri sau genunchi si îi determina sa-si solicite organismul la maxim.

Cât de mult se merita?

Indiferent de gradul de dificultate al jocului, putem spune cu mâna pe inima ca tenisul este un sport de milioane. Roger Federer, cel mai bine platit tenismen la ora actuala a câstigat 93 milioane de dolari din premiile obtinute la turnee si 45 milioane de dolari din sponsorizari provenite de la firme de renume precum: Nike, Willson, Credit Suisse, Gillette, Jura, Mercedes Benz, NetJets, Rolex. Din 2009 este ambasador al firmei elvetiene de ciocolata Lindt, contractul cu Mercedes Benz a fost extins la nivel mondial si din 2012 este ambasador al sampaniei Moet & Chandon. În total, Roger Federer a câstigat pâna acum 138 de milioane de dolari.

tenisman

Sursa foto: Marianne Bevis

Rafael Nadal nu este nici el cu mult mai prejos. Cu 74 milioane de dolari câstigati pe terenul de tenis si 25 milioane de dolari în afara lui, Nadal a adunat câstiguri totale în valoare de 32.4 milioane de dolari. Printre cele mai importante marci reprezentate de-a lungul timpului se numara Kia Motors, Nike, Lanvin, Babolat si Armani. Din 2012, Nadal se bucura de ce-a doua pasiune a sa, pokerul, participând ca endorser în partide organizate în cadrul PokerStars.

 Sursa foto: Marianne Bevis

Novak Djovkovic, numarul unu în clasamentul ATP timp de 130 de saptamâni, a câstigat din partidele de tenis jucate pâna acum în turnee, 10.3 milioane de dolari. Sponsorizarile i-au adus 9.5 milioane de dolari, principalele marci care au investit în imaginea lui fiind: compania de telecomunicatii Telekn Srbjia, marca germana de suplimente nutritionale FitLine, Adidas, Uniqlo, producatorul elvetian de ceasuri Audemars Piquet, Mercedes Benz si Learjet.

Un drum lung

Zeci de milioane de dolari câstigati si milioane de ore de munca investite. Pentru unii merita din plin, dar nu toti ajung acolo. O cariera în tenis începe din copilarie, de cele mai multe ori sub forma unui vis al parintilor care vad în copil promisiunea unui talent.

iarna

Sursa foto: Taquiman

Dupa ore de antrenamente, profesori platiti si multe participari în turneele de juniori, unii merg mai departe, altii sunt fortati sa recunoasca înfrângerea ,chiar mai înainte de a pune piciorul pe teren într-un meci de tenis profesionist. Dar visul e frumos si cei care reusesc sa-l atinga sunt campioni, modele si eroi în fata a mii de fani.

 [S1]

About Sakin