Concluziile unui amical tern

fotbal1

Foto: www.flickr.com

Romania a castigat amicalul de la Giurgiu contra Lituaniei, 1-0, insa nu se poate spune ca a impresionat, iar argumentul nu are nicio legatura cu rezultatul. Dupa cum am invatat noi de la specialistii in fotbal, in ziua de azi nu mai exista echipe mici, asa ca e bine sa ne multumim cu victorii la limita, pentru ca, oricum, sunt mai bune decat egalurile. Si, slava Domnului, nationala ne cam obisnuise in ultima vreme cu remizele albe.

Revenind la meciul cu Lituania, trebuie sa constatam in primul rand o apatie generala in lotul tricolor, cel putin in prima repriza, cand jucatorii parca se trezisera din somn si erau obligati sa joace la miezul noptii. OK, era vorba de un amical cu un adversar inferior din punct de vedere valoric, cel putin teoretic, insa, oameni buni, se apropie Euro 2016 – daca acum nu vrei sa dai totul la nationala pentru a merge in Franta, atunci cand?

Anghel Iordanescu a ales sa le dea o sansa jucatorilor care evolueaza mai putin, mai ales ca urmeaza si amicalul regal cu Spania, insa acestia au parut putin incurcati de decizia selectionerului. Obisnuiti sa lustruiasca banca de rezerve cand vin la nationala, ei nu au inteles ca atunci cand intra pe teren trebuie sa munceasca din greu pentru a arata ca merita sa se imbrace in galben.

Seara a fost salvata de reusita de exceptie a lui Nicolae Stanciu – sut superb de la circa 25 de metri -, fapt care intareste si mai mult convingerea ca nu prea vine nimeni din linia a doua. In lipsa unui lider autentic – Sanmartean pare din ce in ce mai obosit -, Stanciu ar putea deveni jucatorul de care Romania are nevoie pentru a da putina stralucire unui joc preponderent anost. Foarte important la mijlocasul Stelei este ca a debutat cu gol si ca a aratat ca doreste sa imbrace tricoul nationalei, lucru mentionat si de http://extra.bet365.com/news/ro/. Mai important, insa, este un gest al lui Stanciu care explica in buna masura caracterul sau. Dupa marcarea golului, in minutul 65, Stanciu s-a uitat catre cer, iar la finalul meciului a dezvaluit ca primul gand dupa reusita sa a mers catre bunica lui, care a plecat pe lumea cealalta. Nu a facut tumbe, nu a desenat inimi, nu si-a scos tricoul, ci a privit catre cea care a avut grija de copilaria sa, dupa propriile marturisiri. Cand ai asemenea ganduri, inseamna ca esti un om asezat sufleteste, iar pe un suflet asezat se poate construi un jucator puternic.

Este important ca Iordanescu sa gestioneze cu tact traseul la nationala al lui Stanciu, despre care Cosmin Moti a recunoscut ca este „cel mai in forma jucator roman”. Daca fundasul lui Ludogorets are o astfel de parere, probabil ca aceasta este impartasita de majoriatea celor din vestiar, astfel ca prezenta lui Stanciu la Campionatul European devine una obligatorie. Desigur, stelistul abia a debutat sub Tricolor, intr-un meci cu un adversar accesibil, asa ca trebuie sa avem rabdare cu el, dar nu trebuie sa ne ferim sa-l aruncam in confruntari cu miza.

About Sakin